När säkerhetskänslig verksamhet står i fokus krävs mer än allmän arbetsrättslig kunskap. Denna företagsanpassade utbildning ger er fördjupad insikt i hur säkerhetsskyddslagens krav konkret påverkar ert arbete med personalfrågor – från rekrytering till avslut.
Sedan den nya säkerhetsskyddslagen trädde i kraft 2019 har trycket ökat på verksamhetsutövare att inte bara identifiera säkerhetsrisker, utan också att kunna agera arbetsrättsligt korrekt vid bristande personalsäkerhet. I gränslandet mellan lojalitet, pålitlighet och rättssäkerhet uppstår frågor som HR och chefer måste kunna hantera.
Utbildningen går igenom vilka åtgärder som krävs enligt lag, hur en säkerhetsprövning genomförs i praktiken och vad som gäller om en medarbetare inte längre anses lämplig för säkerhetskänsligt arbete. Ni får även stöd i att identifiera de juridiska riskerna i mötet mellan säkerhetsskydd och anställningsskydd – med utgångspunkt i rättspraxis och aktuell utredning (SOU 2024:88).
Utbildning riktar sig till HR, chefer, VD, arbetsgivarföreträdare, bolagsjurister, säkerhetsskyddschefer och andra nyckelpersoner i organisationen som verkar inom säkerhetskänslig verksamhet.
Föreläsare: Arbetsrättsjurist med 15 års erfarenhet inom arbetsrätt, med särskilt fokus på tvistelösning.
Mer om föreläsaren: Har en bred bakgrund inom arbetsrätt och erfarenhet från både domstolsväsendet och arbetsmarknadens parter och har arbetat som advokat med inriktning på arbetsrätt och är idag verksam som chefsjurist i en organisation. Föreläsaren har kombinerad erfarenhet av juridiskt arbete och praktiska frågor kopplade till arbetslivet.
Nivå/förkunskaper: Inga förkunskaper krävs, men en grundläggande förståelse för säkerhetsaspekter på anställningen kan vara en fördel.
Utbildning ger en tydlig och praktisk fördjupning i hur säkerhetsskyddslagen ska tillämpas i arbetslivet – med fokus på lojalitet, pålitlighet och personalsäkerhet i anställningsprocesser och under pågående anställning.
Vad utbildningen tar upp:
Grundläggande krav enligt säkerhetsskyddslagen
Vad lagen kräver avseende personalsäkerhet och säkerhetsprövning – från klassning till kontroll.
Arbetsrättsliga gränsdragningar vid säkerhetsprövning
Hur LAS, MBL och diskrimineringslagen samspelar (eller krockar) med säkerhetsskyddslagstiftningen – särskilt i rekryteringsfasen.
Lojalitet och pålitlighet – rättsliga tolkningar och tillämpningar
Hur dessa centrala bedömningsgrunder definieras och används i rättspraxis och myndighetsstöd.
Att genomföra en säkerhetsprövning – steg för steg
Översiktlig vägledning för hur prövningen planeras och genomförs rättssäkert, med betoning på struktur, dokumentation och rättssäkerhet.
Gränser för frågor – juridiska och etiska överväganden
Vad säger lagen om privata, känsliga eller integritetsnära uppgifter? Hur balanseras säkerhet mot individens rättigheter?
Om prövningen faller negativt – arbetsgivarens rättsliga handlingsalternativ
Vilka skyldigheter och möjligheter finns: omplacering, avstängning, uppsägning eller andra lösningar? Vad krävs dokumentationsmässigt?
Särskilda juridiska risker vid säkerhetsprövning
Hur andra rättigheter – integritetsskydd, yttrandefrihet, religionsfrihet, politisk tillhörighet – kan påverka och begränsa arbetsgivarens utrymme.
Aktuella domar från Arbetsdomstolen och slutsatser i SOU 2024:88 tydliggör behovet av att hantera juridiska frågor kring personalsäkerhet i säkerhetskänslig verksamhet.
Utbildningsform: Fysiskt kursdeltagande.
Plats: Beställarens önskemål.
Lokal: i beställarens regi.
Pris: 69 000 kr exkl moms.
*resa och eventuell logi för föreläsaren tillkommer.
Tider för utbildningen:
Inskrivning/incheckning klockan 08:30 - 09:00.
Kursstart klockan 09:00.
Kursen avslutas klockan 16:00.
Villkor: Vid en accept av offert skickas ett beställningsunderlag att begrunda , därefter en orderbekräftelse att signera. En signerad orderbekräftelse är ej avbokningsbar. En datumflytt är självfallet möjligt och skall ske skriftligen, från beställaren senast 21 dagar före aktuellt kursdatum.
Fakturering: Faktura går ut i samband med kursstart, efter genomförd utbildning.
Kursprogram/Agenda:
PPT avseende utbildningstillfället.
SOU 2024:88 – (en översyn av säkerhetsskyddslagen)
Relevanta avgöranden från Arbetsdomstolen.
Utbildningen behandlar de rättsliga frågeställningar som har uppkommit främst avseende förhållandet mellan säkerhetsskyddslagen och anställningsskyddet såsom t.ex. följande:
09:00 - 10:15 | Pass 1
10:30 - 12:00 | Pass 2
13:00 - 14:15 | Pass 3
14:30 - 16:00 | Pass 4
16:00 - Utbildningen avslutas